Cena za teplo se v Novém Strašecí zvyšovat nebude

Cena plynu a jeho distribuce se na rok 2013 zvýšila o více jak 4% a přesto TSNS na rok 2013 cenu za vyrobené teplo z městských kotelen pro občany Nového Strašecí, město a ostatní subjekty a instituce, které z těchto kotelen teplo odebírají, nezvýší. Cena se zvýší pouze o 1% bod z důvodu zvýšené sazby DPH na 15%.
Zvýšená cena za plyn se vykompenzuje instalací kondenzačního výměníku v kotelně v Křivoklátském sídlišti na kotli o výkonu 1000 kW. TSNS měly v plánu výměník nainstalovat v průběhu roku 2013 , ale v důsledku zvýšené ceny plynu se původní plán zrealizuje ještě v lednu 2013 aby se zachytila část topné sezóny kdy je spotřeba plynu nejvyšší.
Jedná se o technické řešení, které zpětně využívá odpadní teplo spalin k ohřevu vratné topné vody. Zařízení vyprojektovala, dodá a naistaluje společnost VENTOS Rumburk, která tyto účinné výměníky s úspěchem dodává i jiným renomovaným výrobcům tepla či elektrické energie. Nejedná se jen a pouze o technické a účelové řešení snížení spotřeby plynu, ale dalším pozitivním jevem je i snížení emisí ovlivňující životní prostředí.
TSNS mají i pro rok 2014 připraveno další technické řešení, kterým by se cena tepla i v roce 2014 měla udržet na stejné úrovni jako v roce 2012/2013.
Jedná se o instalaci kogenerační jednotky do téže kotelny. Kogenerační jednotka je plynová elektrárna o výkonu 600 kW, kterou na svoje náklady nainstaluje a bude provozovat společnost ČEZ Energo pro okamžitou potřebu elektrické energie, kterou je potřeba dodat do distribuční sítě dodavatelům elektrické energie pro eliminaci výkyvů sítě. Jednotka splňuje všechny ekologické limity ( emise, hluk apod. ) a bude provozována výhradně v průběhu dne po dobu 8 resp.12 hodin. A kde že je ten
efekt ?
Při výrobě elektrické energie ( provoz kogenerační jednotky ) je “odpadním“ produktem chladící voda motoru, která ochlazuje generátor. Voda se bude akumulovat v nádržích a následně bude využita již jako voda pro vytápění. ČEZ Energo nám bude dodávat topnou vodu, která pokryje 20% – 25% námi vyrobeného tepla za běžný rok a ještě k tomu za cenu, která právě bude eliminovat případný nárůst ceny plynu i v roce 2014, případně letech dalších.

Autor článku: Ing. Miroslav Čermák, jednatel společnosti

Příspěvek byl publikován v rubrice teplo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.